Cultuureducatie

De Bosbeekschoolheeft een uitgebreid programma op het gebied van cultuureducatie. De school vindt  het belangrijk om hier veel aandacht aan te besteden. Maar wat is cultuureducatie nu precies?

DSC03836

“Onder cultuureducatie worden alle vormen van educatie verstaan, waarbij cultuur als doel of als middel wordt ingezet. Cultuureducatie is leren over cultuur, door cultuur en met cultuur. Kinderen maken kennis met verschillende cultuuruitingen en verdiepen hun inzicht daarin. Cultuureducatie wordt in de praktijk gehanteerd als verzamelbegrip voor kunsteducatie, erfgoededucatie en media-educatie. Daarbij wordt literatuureducatie soms apart vermeld.”

In de praktijk betekent dit dat we in samenwerking binnen- en buitenschoolse partners cultuureducatie een steeds vastere plek op ons rooster laten innemen. De Bosbeekschool neemt deel aan het programma Cultuureducatie met Kwaliteit Velsen. Hierin werkt de school met het Kunstencentrum Velsen samen om kunst, cultuur en erfgoed in de klas te brengen. Doel hiervan is om cultuuronderwijs op school nog beter te borgen en de kwaliteit te verhogen.

DSC03869         DSC03743

Wat doen de leerlingen zoal aan cultuureducatie in en vooral ook buiten de klas?

• Leerlijn Erfgoed Velsen: iedere klas neemt jaarlijks deel aan een project over cultureel erfgoed uit de omgeving, waarbij bezoeken worden gebracht aan bijv. Molen de Zandhaas, De Ruïne van Brederode en het Bunkermuseum.
  • Jaarlijks schoolproject, zoals in 2015 met als onderwerp Schilderkunst, waarbij de klassen ieder een eigen schilder kozen, met als centraal thema het zelfportret. Klassen hebben een bezoek gebracht aan o.a. het van Goghmuseum, het Cobramuseum en het Frans Halsmuseum.
  • In 2016 hebben we met de hele school een voorstelling gegeven in het kader van ons Sprookjesproject.
  • Kortdurende projecten in samenwerking met het Kunstencentrum Velsen, zoals het instuderen en opvoeren van een mini-musical.
  • Projectdag over de Romeinen in Nederland (via Kunstencentrum Velsen).
  • Tijdens de Kinderboekenweek bezoekt een aantal groepen de bibliotheek Velsen. In deze periode werken de kinderen rondom het thema van de Kinderboekenweek. De Week wordt afgesloten met een kijkavond of –middag, waar de ouders het gemaakte werk kunnen bewonderen.
  • Jaarlijkse bezoeken aan de bibliotheek Velsen, voor bijv. een Workshop Fotoshoppen.
  • Groep 8 bezoekt ieder jaar het Tropenmuseum, groep 7 het Verzetsmuseum in Amsterdam.
  • In het kader van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit krijgen de leerlingen muziekles van muziekleraar Jantje van der Wurff, tekenles van tekendocente Ludie Bakker en dans/drama van docente Aga de Wit.
  • In het kader van het project Recycle Valley van de gemeente Velsen hebben we in 2015 petflesjes ingezameld. In samenwerking met een docent van het Kunstencentrum heeft groep 7 daar een mooi kunstwerk voor de school van gemaakt.

20150611_132442_resized    IMG-20151125-WA0003

NME

NME staat voor Natuur- en Milieueducatie. Iedere groep kiest jaarlijks een excursie uit de NME-wijzer (www.nmewijzer.nl), waar het volledige aanbod van natuur- en milieuactiviteiten binnen onze regio is terug. Zo bezoeken we o.a. de Kennemerduinen, het strand en Boerderij Zorgvrij. In groep 6 gaan de brengen de leerlingen vier keer een bezoek aan Thijsse’s Hof, waar aandacht wordt besteed aan de natuur in de verschillende seizoenen.

20150825_103643_resized     20151008_140525